Panopticum

Jaap den Hertog

Énmannsteater på Nord-Europas minste teaterscene. For alle aldre.

Vårt spesiallagede titteskap har 4 små glugger, én til hver tilskuer. Hver visning tar ca. 6 - 7 min. og spilles fortløpende i 3 til 5 timer per dag.
Inni titteskapet spilles mikroteater. Formen er basert på en nå utdødd tradisjon fra Lille-Asia og Midt-Østen.

Vårt Panopticum er i høyeste grad inspirert av barneboka:”Vidunderkassen” (Tysk: Der Wunderkasten) av syrisk-tyske Rafik Schami. I denne boka beskriver han nettopp den utdøende formen: En gammel mann som reiser rundt med en lignende kasse. Men ingen er interessert lenger. Heller ikke barna. Og den nedslitte kassens innhold begynner å falle fra hverandre…
I den nevnte gamle formen viste man historien på en rull, mens det ble fortalt. Fusentasts versjon er beriket med Jaap den Hertogs vidunderlige scenografiske oppfinnelser. Og han forteller ikke bare. Han spiller alle karakterer, fører sine små papirdukker med hjelp av et sinnrikt system av talrike snorer og fremtrekk. Alt dette mens han I tillegg kjører lys og lyd, og har avslappet øyekontakt med ventende tilskuere.

Panopticum i Roermond

Panopticumforestillinger

Hittil har vi laget 4 forskjellige Panopticumforestillinger.
Koseputa i Paris
Titranic
Nora –The Moving Picture Show
1000 år i boks

Første Panopticumforestilling: 1000 År i Boks, Trondheims 1000 års historie på fem minutter, ble laget til byens 1000-årsjubileum. Spilles av naturlige årsaker ikke lenger.

Forestillingene er laget av:
Regi, dramaturgi: Elin Hassel Iversen
Konsept sceneteknikk, oppfinnelser, produksjon: Jaap den Hertog
Snekring av Panopticumscenen: Kristin Giske
I tillegg kommer et eget forfatter/ tegner-team til hver ny forestilling.

Turne

Panopticumforestillingene har blitt presentert gjentatte ganger i Norge, Sverige, Danmark, Nederland, Belgia, Frankrike, Østerrike og Italia. Forestillingene spilles på norsk, nederlandsk, engelsk, tysk, fransk og italiensk