Fusentast på HjelsetHjelset : Gymsalen på Hjelset skole var fullsatt av elever fra 5.-7. klasse fra Ødegård, Groven, Vikamyra og Hjelset skoler da Jaap den Hertog og Trygve Fætten fra teater Fusentast i Trondheim viste forestillingen "Katitzi".

I en enkel, men illustrerende sceneoppsetting viste de bilder fra sigøynerjenta Katitzi sitt liv i omstreifermiljø i Sverige. Rollene skiftet fort; snart var de mamma og pappa Taikon, snart søsteren for like etterpå å opptre som den avvisende politimann, eller lærer som ikke ville ha noe med de å gjøre. I ett forrykende tempo tok de elevflokken med storm, timen gikk utrolig fort.
Katitzi, eller Katarina Taikon som hun egentlig het, ble født i Sverige like før krigen. Men som her i Norge var det ikke like greit å være "omreisende". Stykket skildrer pappa Taikons kamp der han og familien reiser rundt i landet.
Siden mor til Katitzi døde da hun var ganske liten, ble hun plassert i barnehjem. Etter en tid fikk hun bli med familien som reiste rundt med et tivoli der Katitzi etter hvert må hjelpe til. Bare ti år gammel måtte hun og den litt eldre søsteren på egenhånd selge kjeler for å bidra med økonomien.
Mange tok godt imot dem når de slo seg til. Men det offentlige apparat likte dårlig besøk fra teaterfamilien. Ikke fikk de begynne på skolen og lensmannen jaget de av sted. Men noen hederlige unntak var det : På en skole hadde styrervikaren sluppet henne inn på skolen, men da rektor kom tilbake var det kort prosess; de måtte dra. Men da sa rektorvikaren opp sin stilling.

Tretten bøker
26 år gammel lærte hun å lese og skrive. Hun begynte så å skrive bøker om sitt liv. Det ble etter hvert tretten i tallet. Bøkene hun skrev førte til at Riksdagen ga Romanifolket de rettigheter de hadde krav på.
Hun døde i 1996. Det er også laget en fjernsynsserie om henne. NRK sendte for en del år siden en serie i skoleradioen, dramatisert ved Oddmund Ljone.
De to skuespillerne Jaap den Hertog og Trygve Fætten : Hertog leder og stifter av Teater Fusentast. Han er i tillegg til å være skuespiller også praktiserende lege i halv stilling. Fætten er skuespiller og musiker og har vært med i gruppen siden 1997.
Teatergruppen Fusentast turnerer i disse dager i Molde og er en del av "Kulturnista" til Møre og Romsdal fylkeskommune.