Historikk

Siden starten i 1989 med stykket 'Treet mellom hav og land' har Fusentast skaffet seg anerkjennelse i Norge og utlandet, ikke bare for sine uærbødige versjoner av klassikere som 'Peer Gynt', 'Tornerose', 'Don Quichote' og 'Et dukkehjem', som teater eller i musical-form, men også for sitt samtidsengasjement i disse, og andre forestillinger. Ved siden av våre egne forestillingene har vi fra tid til annen satt av tid til annet teaterarbeid:

* 'Gift i øret' (Basert på "Hamlet") ble laget på en spesialskole hvor ungdommer som på et eller annet vis har havnet bortenfor det vanlig skolesystemet, får en "annen sjanse" til å komme igang med sin utdannelse.

* Gjennom en årrekke sto vi også for dukketeaterprosjekter med ungdom på psykiatrisk sykehus, hvor ungdommene sammen med sine lærere deltok i alle ledd av den kreative prosessen.
Det gledet oss stort når arbeidet førte til tydelige forbedringer i elevenes mentale helse. Arbeidet høstet mye interesse og anerkjenning av såvel terapeutene, lærerne som av dukketeaterkolleger.

* Coby skrev og instruerte 'Fly away, eller An Evening at Ragnar's' for Studio Teater.

* I 2002 ble vi invitert av Teatras Raganiukes i Vilnius, til å lede en 3 dagers kongress for Litauens barne-& ungdomsteaterarbeidere om hele vårt virke: Bruk av klassikere i teater for dagens barn og ungdom, teater i arbeid med problemungdom, dukketeaterteknikker og åpen spillestil, teaterpolitikk i Norge og Litauen m.m. . Vi holdt festforestilling og en utstilling av Jaap den Hertogs og Coby Omvlees teaterdukker.

* Siden 1992 har vi vært i jevnlig kontakt med kolleger i Burkina Faso. Dette har ført til utveksling av stykker og kurs og til kunstnerisk samarbeid. Slik ble Coby Omvlee (støttet av NORAD) initiativtaker til, medansvarlig produsent for, og dukkemaker / dukke-spiller i 'Les Co-épouses' (sendt i prisbelønnet dokumentarserie på NRK).
Vi satser på fortsatt samarbeid i fremtiden.
I 2005 var Coby tilbake og ga kurs i dukkespill, og hun planlegger forestillingen 'Frosne Engler', basert på Burkinske og Norske barndomshistorier.

* Jaap den Hertog har gitt kurs, oftest i teater med dukker, har vært brukt som foredragsholder og stimulator i mange forskjellige sammenhenger, og han har skrevet teksten til sin egen rolle som guden Loke, "konferansieren" I Bertil Palmar Johansens symfoni 'Tor's Hammer' med Trondheim Symfoni Orkester (2003).

Slike prosjekter beriker oss kunstnerisk, men forestillingene prioriteres.

Teater Fusentast har deltatt i en rekke festivaler i Skandinavia, Europa, Russland og Afrika med 'Tornerose', 'Peer Gynt', 'Menopas Magiske Togshow', 'Les Co-épouses', 'Katitzi', 'Nora', 'Titranic' og 'Sand mellom tærne' og fått gjennomgående entusiastisk mottakelse og flotte anmeldelser.

* Fra 1996 har vi deltatt årlig på Markedet for Scenekunst i Sandefjord, resulterende i utstrakt turnévirksomhet for Norsk Scenekunstbruk, bl.a. for Akershus Teaterverksted, Turné-organisasjonen i Hedmark, Kulturnista m.m. .

* Europas ledende dukketeaterfestival i Charleville-Mézières (Fr) kjøpte 11 forestillinger av 'Menopas Magiske Togshow' som alle gikk for utsolgte hus (1997), samt en godt besøkt visning av 'Doña Quichota' i 2000.

* I 1997 gjenoppdaget vi et til da glemt urgammel figurteaterinstrument: Titteskapet, eller 'Panopticum', hvor 4 tilskuere får oppleve en miniatyrteaterforestilling på 6 minutter. Vi laget '1000 år i boks', 'Nora - the moving pictureshow' - bl.a. vist på Nationaltheatrets Ibsenfestival -, og, i år 2000: 'Titranic I & II' , som spilles på museum, markeder, fester, festivaler, og på barne-avdelinger i landets sykehus.

* Teateret feiret i 1999 sitt 10-årsjubileum og Coby Omvlees 25-årsjubileum som skuespiller med en "surprise-festival" på Hitra & Frøya & Mausundvær: 13 forestillinger fra inn- og utlandet av internasjonal kvalitet. 0ver 1000 tilskuere fra dette lille øyriket feiret sammen med oss.

* Vår 3. premiere i 2000, et samarbeidsprosjekt med Teater Visuell, 'Fortellinger til Josette', er hovedsaklig spilt i Nordland for Figurteateret i Nordland som også var produsent.

* 2000/2001 ble brukt på forarbeidet til 'Mami Wata' og 'Sand mellom tærne'. Vi fødte klovneduoen Konduktørene, og gjenopptok monologen 'Tvangsforestillinger' av Karl Valentin.

* Den doble flystyrten i tvillingtårnene i New York i 2001, med den derpå følgende hatske internasjonale politikken preget av villedende argumenter, fikk oss til å ta fatt på Ad de Bont's ungdomsteaterklassiker 'Mirad - en gutt fra Bosnia', og på 'Sand mellom tærne'.
Begge med premiere i 2002. I begge stykker opplever tilskuerne vemodet, gleden, sorgen og redslene til flyktninger (fra Bosnia i 1994 og fra Nederland i 1942). 'Mirad' er en dialog for 2 skuespillere og en stol.
For 'Sand mellom tærne' tok vi i bruk enda en glemt tradisjon fra middelalderens markedsforlystelser: 'Raritetskabinettet'. Med denne teknikken kan hele 90 tilskuere oppleve miniatyrteater på 3 kvarter i en kabaretesk form.

* I 2003 var vi tilbake i Vilnius på Raganiukes' festival, for å vise 'Tornerose - sett gjennom froskens øyne', vår musikkteaterklassiker fra 1993, på Engelsk med simultan-oversettelse til Litauisk.

* Videre i 2003 opptrådte Jaap med sitt panopticum i musikkvideoen til Folk-Metal bandet 'Lumsk'.
'Katta og andre strofer' fikk premiere i 2005.
I 2005 hadde vi også en turné langs tidligere konsentrasjonsleire i Nederland med 'Sand mellom tærne' i anledning 60årsmarkeringen av krigens slutt.

* Vi forsøker stadig å stimulere appetitten for norsk teater i utlandet med turnéer og festival- deltakelser.

Flere av våre meget visuelle teaterstykker er blitt bearbeidet for visning for døve og tunghørte i samarbeid med døvetolk.

Fusentast trives i samarbeid med andre teatre, skuespillere, billedkunstnere, forfattere og musikere. Fra Norge og fra andre land. Internasjonal kontakt holder oss skjerpet.

Vi har rom under taket for praktikanter til gjensidig berikelse.

Teater Fusentast er medlem i Danse-og Teatersentrum, Norsk Teaterunion/ITI, Assitej-Norge og Norsk Unima/Norsk Forening for Figurteater.