LANGLIGGER

DOKUMENTARTEATER 53 min. + Q&A
FOREDRAG basert på forestillingen 30 min. + Q&A

Et år som pasient innenfor sykehusets vegger; teatermennesket Coby Omvlee lagret sine opplevelser og observasjoner i og om dagens helse-Norge. Med et behov for å formidle det hele, ble LANGLIGGER til, med galgenhumor, som dokumentarteater om hva som skjedde fra det fatale øyeblikket da bilen kræsjet og hele det neste året.

Hun overlevde bilulykken, og takket være en dyktig kirurg, gode sykepleiere, lege-ektemannen, egeninnsats, intravenøs næring og et stort nettverk, overlevde hun også tiden på sykehuset. Men underveis truet feilvurderinger og rutineglipp livet hennes flere ganger. Hennes opplevelser og observasjoner gjorde at hun satt igjen med mange spørsmål. Hvordan kunne dette skje? Hun leste alt hun kom over i et par år, før hun sammen med filmskaper Randi Størseth startet en intervjurunde som varte i 2 år. Hun ville stille sine spørsmål til de som muligens hadde gode svar, og intervjuet etterhvert et tjuetalls helseeksperter og -ansatte rundt om i Skandinavia. Slik ble hun i stand til å trekke tråder fra hverdager på sykehuset ut til det større bildet, og gjennom dette finne håp for framtiden, både for pasienter og helseansatte.

Selvutnevnt politisk agitator

I tett samarbeid med teatereksperter, ble så forestillingen LANGLIGGER til. Forestillingen berører ofte publikum og stimulerer til etterfølgende samtale/debatt. Coby deltar gjerne, og vi oppfordrer til å utnevne en ordstyrer på forhånd, og gjerne også et panel for debatt, om ønskelig.

EKKO, NRK P2 
Om LANGLIGGER 
DAGENS MEDISIN 
LANGLIGGER 

Skrevet om LANGLIGGER

Skuespiller Coby Omvlee og regissør Anne Mali Sæther har laget en perle av en forestilling, der de benytter en leken og humoristisk innfallsvinkel til å stille noen viktige spørsmål … om sentrale elementer i organiseringen av vårt helsevesen.

Trond Hannemyr, kunstnerisk leder PIT (Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival)

… nøkternt forteljande, med mye sjølvironi – LANGLIGGER er balansert, humoristisk, innsiktsfullt …

Amund Grimstad, Klassekampen 

Alle har hørt tilsvarende historier, ikke få har vært tett på med venner, slektninger eller seg selv. Med finstemte virkemidler formidler Coby Omvlee i «Langligger» en historie de fleste kan relatere seg til …

Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

The author has interviewed many (many!) doctors, nurses, historians, journalists, hospital managers and researchers and interviews are included in the performance.  … I have a feeling that daringly asked questions deeply resonate with the theater audience …, and they are going to be re-questioned.

Zane Datava, The  LIST, (What’s on) Trondheim, thelist.no

Virkelig interessant kunstnerisk behandling av helsevesenet er ikke hverdagskost. På en måte er det rart, siden helsevesenet er den arenaen i vårt samfunn som gjerne er tettest på livets eksistensielle dramaer.

Wenche Torrissen, førsteamanuensis, Prosjekt Kultur og Helse, Høgskulen i Volda

Forestillingen … klarer å gi publikum et nyansert, humoristisk og kritisk blikk på møtet mellom den syke og systemet som skal ivareta den sykes liv og helse.

Hans H. Wasmuth, gastrokirurg, overlege, St. Olavs hospital

… Skuespilleren er selv pasienten det dreier seg om, og det mangler ikke på humor og livsgnist …

NSFs faggruppe av sykpleiere i gastreterologi

… og ikke minst en fantastisk teaterforestilling som årets avslutning. Forestillingen «Langligger» traff spikeren på hodet og var virkelig spot on …

NSFs faggruppe av sykpleiere i gastreterologi

Støttet av: Stiftelsen Fritt Ord, Dramatikerforbundet, Norsk Kulturfond, Extrastiftelsen Helse og Rehabilitering, Landsforening mot Fordøyelses-sykdommer, Norsk Skuespillerforbund, Sør-Trøndelag fylkeskommune, Trondheim kommune, Fond For Utøvende Kunstnere, Norsk kulturråd, UD/Stikk.

For voksne over 16 år