LANGLIGGER

DOKUMENTARTEATER 53 min. + Q&A
FOREDRAG (varighet etter behov) med utdrag fra forestillingen + Q&A

Hva skjedde fra det fatale øyeblikket da bilen kræsjet og hele det neste året?

Et år som pasient innenfor sykehusets vegger; teatermennesket Coby Omvlee lagret sine opplevelser og observasjoner i og om dagens helse-Norge. Med et behov for å formidle det hele, ble LANGLIGGER til, med galgenhumor, som dokumentarteater.

Hun overlevde bilulykken, og takket være en dyktig kirurg, gode sykepleiere, lege-ektemannen, egeninnsats, intravenøs næring og et stort nettverk, overlevde hun også tiden på sykehuset. Men underveis truet feilvurderinger og rutineglipp livet hennes flere ganger. Hennes opplevelser og observasjoner gjorde at hun satt igjen med mange spørsmål. Hvordan kunne dette skje? Hun leste alt hun kom over i et par år, før hun kontaktet filmskaper Randi Størseth. De startet en intervjurunde som varte i 2 år. Det ble etterhvert 27 helseeksperter rundt omkring i Skandinavia. Hun stilte sine spørsmål til de som muligens hadde de beste svarene rundt pasientsikkerhet. Slik ble hun i stand til å trekke tråder fra hverdager på sykehuset ut til det større bildet, og gjennom dette finne håp for framtiden, både for pasienter og helseansatte.

Selvutnevnt politisk agitator

I tett samarbeid med teaterkolleger, ble så forestillingen LANGLIGGER til. Forestillingen berører ofte publikum, og går dypt inn i tema som stimulerer til etterfølgende samtale/debatt. Vi oppfordrer til å utnevne en ordstyrer på forhånd, og gjerne også et panel – for en rik debatt.

Radio og trailer (1:59)

EKKO, NRK P2 
Om LANGLIGGER 
DAGENS MEDISIN 
LANGLIGGER 

Støttet av: Stiftelsen Fritt Ord, Dramatikerforbundet, Norsk Kulturfond, Extrastiftelsen Helse og Rehabilitering, Landsforening mot Fordøyelses-sykdommer, Norsk Skuespillerforbund, Sør-Trøndelag fylkeskommune, Trondheim kommune, Fond For Utøvende Kunstnere, Norsk kulturråd, UD/Stikk.

Anmeldelser

Skuespiller Coby Omvlee og regissør Anne Mali Sæther har laget en perle av en forestilling, der de benytter en leken og humoristisk innfallsvinkel til å stille noen viktige spørsmål … om sentrale elementer i organiseringen av vårt helsevesen.
Trond Hannemyr, kunstnerisk leder PIT (Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival)

… nøkternt forteljande, med mye sjølvironi – LANGLIGGER er balansert, humoristisk, innsiktsfullt …
Amund Grimstad, Klassekampen 

Alle har hørt tilsvarende historier, ikke få har vært tett på med venner, slektninger eller seg selv. Med finstemte virkemidler formidler Coby Omvlee i «Langligger» en historie de fleste kan relatere seg til …
Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

The author has interviewed many (many!) doctors, nurses, historians, journalists, hospital managers and researchers and interviews are included in the performance.  … I have a feeling that daringly asked questions deeply resonate with the theater audience …, and they are going to be re-questioned.
Zane Datava, The  LIST, (What’s on) Trondheim, thelist.no

… Skuespilleren er selv pasienten det dreier seg om, og det mangler ikke på humor og livsgnist …
Hans H. Wasmuth, gastrokirurg, overlege, St. Olavs hospital

Virkelig interessant kunstnerisk behandling av helsevesenet er ikke hverdagskost. På en måte er det rart, siden helsevesenet er den arenaen i vårt samfunn som gjerne er tettest på livets eksistensielle dramaer.
Sigurd Ziegler, Scenekunst.no 

Forestillingen … klarer å gi publikum et nyansert, humoristisk og kritisk blikk på møtet mellom den syke og systemet som skal ivareta den sykes liv og helse.Wenche Torrissen, førsteamanuensis, Prosjekt Kultur og Helse, Høgskulen i Volda

… og ikke minst en fantastisk teaterforestilling som årets avslutning. Forestillingen «Langligger» traff spikeren på hodet og var virkelig spot on …
NSFs faggruppe av sykpleiere i gastroenterologi

SPIN-OFFS 

I 2019 ble Omvlee invitert til å være medlem av UKOM – Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten.

I september 2022 deltok hun med «Stayer» (The Talk) I Brussel under «The European Patient Safety Foundation/ImproveThinkTank’s Strategic Meeting». 

I november 22 vil hun starte sitt engasjement som pasientrepresentant i SENSAR/ESAIC project. (SENSAR: Spansk organisasjon for pasientsikkerhetsforskning) ESAIC:European Society of Anaesthesiology and Intensive Care